.lukáš Krivošík Po svojej vlaňajšej publikácii Nemecký štandard pre Slovensko ponúka ekonóm Marcel Klimek pozoruhodný program revitalizácie slovenského poľnohospodárstva. Podpredseda strany NOVA vypočítal, že v pôde a potravinách sa skrýva nevyužitý potenciál asi miliardy eur ročne.
 

témy ako startupy, informačné technológie či lietajúce auto v posledných rokoch vzrušujú čitateľov ekonomických stránok. Sú totiž sexy a okrídľujú ľudskú predstavivosť. Navyše, všetci sme očarení príbehmi o „kockáčoch“, ktorí z rodičovskej garáže či izby na vysokoškolskom internáte založili Facebook alebo Google. Lenže okolo tohto „válovu“ je už priveľká tlačenica. Čo však, ak denne chodíme okolo nevyužitého rezervoára podnikateľských príležitostí? A čo ak sa tento nevyužitý potenciál ukrýva v niečom tak zdanlivo všednom, ako je poľnohospodárstvo?
„IT startup sa môže kedykoľvek bez problémov presťahovať na ktorékoľvek miesto na svete. A s ním odídu zo Slovenska aj pracovné miesta,“ píše ekonóm Marcel Klimek vo svojej novej publikácii Potravinová miliarda pre Slovensko s podtitulom Sebestačnosť a 50-tisíc pracovných miest. „Produkcia potravín je však viazaná na pôdu. Slovensko má úrodnej pôdy dostatok na to, aby sme urobili z produkcie potravín stabilný sektor našej ekonomiky, ktorý bude úspešne fungovať bez ohľadu na cyklické ekonomické krízy.“

Celý článok na http://www.tyzden.sk/casopis/26469/vykopavanie-miliardoveho-pokladu/?piano_t=1