Slovensko dokáže obnoviť potravinovú sebestačnosť štátu a zvýšiť zamestnanosť o 50-tisíc nových pracovných miest. Prinášame analýzu slovenského poľnohospodárstva od Marcela Klimeka a návrh, ako zvýšiť zamestnanosť na vidieku.
 

V ekonomike sú IT start-upy alebo nanotechnológie atraktívnymi progresívnymi témami. Ale starého konzervatívneho návyku jesť a piť sa nám stále zbaviť nepodarilo. Na prvej priečke v rebríčku hospodárskych obvetví podľa dôležitosti pre prežitie ľudstva ostáva produkcia potravín. A primárnou úlohou tohto sektora je zabezpečiť potravinovú sebestačnosť. Európe ako celku sa to úspešne darí. Ale Slovensko v tejto oblasti za uplynulých 25 rokov fatálne zlyháva.

Nepreháňam trochu? Posúďte sami. Vedeli ste, že:

1. Slovenské poľnohospodárstvo je v porovnaní s podobnými krajinami z Európskej únie, aj v porovnaní s Rumunskom, Bulharskom, Maltou či Fínskom, podľa ekonomických ukazovateľov najhoršie?

Celý článok na https://www.postoj.sk/5677/slovensko-ma-na-to-aby-bolo-potravinovo-sebestacne