Ak Vás zaujíma, prečo je v obchodoch málo slovenských potravín a súčasne prečo máme zbytočne 100-tisíc nezamestnaných, vyskúšajte sa v nasledujúcom kvíze:
 

Vedeli ste, že:

1. Slovenské poľnohospodárstvo je v porovnaní s podobnými krajinami z Európskej únie (aj v porovnaní s Rumunskom, Bulharskom, Maltou či Fínskom) podľa ekonomických ukazovateľov najhoršie?

2. Slovenská republika bola pred štvrťstoročím potravinovo sebestačná krajina, ale dnes dovážame potraviny za viac ako jednu miliardu eur ročne, čo predstavuje takmer 200 eur na obyvateľa Slovenska?

3. Najviac potravín nedovážame z južnej Európy alebo z exotických krajín, ale z krajín s identickými klimatickými a geografickými podmienkami ako má Slovensko, teda z Nemecka, Českej republiky a z Poľska?

4. Z Nemecka dovážame bravčové mäso za 50 miliónov eur a syry za ďalších 30 miliónov eur?

5. Chov ošípaných u nás za uplynulých 20 rokov klesol o takmer 70 percent?

6. Kým v krajinách Európskej únie (pôvodná EÚ-15) klesla zamestnanosť v agrosektore za uplynulých 20 rokov o tretinu (o 31 percent), Slovensko prišlo v rovnakom období až o tri štvrtiny (o 73 úercent) pracovných miest v poľnohospodárstve?

7. Nevyužitý potenciál slovenského poľnohospodárstva priamo alebo nepriamo zapríčiňuje 25 percent (100 tisíc) celkovej nezamestnanosti na Slovensku?

8. Desiatky tisíc lepšie platených Nemcov, Čechov, ale aj Poliakov produkujú potraviny, ktoré spotrebujeme na Slovensku?

9. Priemerná dotácia na jedného zamestnaného v poľnohospodárstve je na Slovensku dvojnásobná v porovnaní s priemerom Európskej únie?

10. dotácia prepočítaná na jedno pracovné miesto v slovenskom poľnohospodárstve predstavuje v roku 2015 sumu 15 tisíc eur, a teda slovenský agrosektor má, zjednodušene povedané, refundované všetky mzdové náklady svojich zamestnancov?

Vyhodnotenie:

Ak ste získali aspoň dva body za odpovede ÁNO, vaše vedomosti o stave slovenského agrosektora sú vysoko nadpriemerné.

http://www.aktuality.sk/clanok/311958/komentar-marcela-klimeka-preco-je-v-obchodoch-malo-slovenskych-potravin-ii/