Väčšina ,,expertov” má v odpovedi na túto otázku jasno: ,,Lebo dostávame oveľa menej poľnohospodárskych dotácií ako iné krajiny v Európe!” A týmto ,,expertom” sa podarilo tieto dotačné ,,kaleráby” natlačiť do hláv veľkej časti obyvateľstva. Mýtus o nedostatočných dotáciách je však úplne falošný. Príčina nedostatku slovenských potravín leží priamo na Slovensku.
 

Štatistický úrad EÚ (Eurostat) pedantne už dlhé roky sleduje a zverejňuje sumár všetkých poľnohospodárskych dotácií - či už zo zdrojov EÚ alebo jednotlivých krajín.

Dotácie - lokálne aj z EÚ - sa v agrosektore poskytujú na základe tzv. spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP). Ciele pri jej vzniku boli definované jasne a logicky - zabezpečovať potravinovú sebestačnosť (teda dostatočné množstvo primerane kvalitných potravín) krajín Európy, podporovať pracovné miesta v poľnohospodárstve a stabilizovať ceny potravín.

Všetko veľmi rozumné ciele. A takmer vo všetkých krajinách EÚ aj rozumne vykonané a dosahované. Ako to ale vyzerá na Slovensku?

Celý článok na http://www.aktuality.sk/clanok/309008/komentar-marcela-klimeka-preco-je-v-obchodoch-malo-slovenskych-potravin/