Návod ako rýchlo zbohatnúť na štátnych pozemkoch.

Čo by ste povedali, keby Vám niekto ponúkol nasledovné:

Prenajmem Vám svoj byt za 30€. Ak si ho budete upratovať, budem Vám za upratovanie platiť 200€. Dohoda?

Moji známi na úvodnú testovaciu otázku reagovali v zásade 2 spôsobmi:

1. „Si si zamenil sumy, nie?“
2. „Si sa zbláznil? Veď prerobíš 170€, to je totálna blbosť! Veď to je normálne, že keď mi prenajmeš byt, musím ho aj po sebe upratovať.“


A majú pravdu. Takáto ponuka nedáva žiaden ekonomický zmysel. Náš štát ale funguje na hlavu. Čo sa nám bežným ľuďom zdá normálne, pokladá za nenormálne, a naopak, čo my považujeme za ekonomický nezmysel a hlúposť – prenajať byt za 30€ a nájomcovi platiť 200€ za jeho upratovanie – štát považuje sa správne a zmysluplné. O čom píšem?

Príklad s bytom ako nehnuteľnosťou som nezvolil náhodne – píšem totiž o tom, ako naša vláda a štát nakladá s našimi spoločnými štátnymi nehnuteľnosťami – konkrétne so štátnymi pozemkami v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Aby sme sa rozumeli správne, napriek tomu, koľko rôznych afér a káuz je spojených s existenciou SPF, moja výčitka tentokrát nesmeruje k SPF – ten je v tejto situácii iba vykonávateľom vôle vlády resp. štátu. SPF podľa zákona (okrem iných úloh) „spravuje poľnohospodárske nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu ako aj nakladá s pozemkami, ktorých vlastník nie je známy”.

Celý článok na: https://dennikn.sk/blog/ako-ryzovat-na-statnom-alebo-ako-nevyrabat-a-napriek-tomu-zarabat/